EMDR

EMDR…wanneer?

Soms blijf je last houden van een eerdere nare ervaring, of lukt het maar niet om bepaalde nare ´beelden´ kwijt te raken. Je kunt hierbij denken aan een ongeluk dat je hebt meegemaakt, een nare bevalling, medische handelingen die je hebt moeten ondergaan, een vervelende opmerking van iemand, etc. Soms zorgen deze nare gebeurtenissen voor psychische klachten zoals somberheid of angst en ga je bepaalde zaken uit de weg die je doen denken aan de nare gebeurtenis. EMDR kan je dan helpen.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om traumatische gebeurtenissen te verwerken. EMDR kan ook goed ingezet worden bij andere problemen zoals angstklachten of een negatief zelfbeeld. Soms wordt EMDR als onderdeel van een behandeling ingezet.

Hoe werkt EMDR?

De therapeut stelt volgens een protocol allerlei vragen om de nare gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Er wordt ondertussen gebruik gemaakt van bilaterale stimulatie (bijv. de client moet de vingers van de therapeut volgen, of naar ‘klikjes’ op een koptelefoon luisteren). Hierdoor lukt het om de toegankelijkheid tot (nare) herinneringen te vergroten, de herinneringen te veranderen en opnieuw in het geheugen ‘op te slaan’. Maar dan in een minder emotioneel beladen vorm. Dit zorgt ervoor dat je aan de akelige gebeurtenis kunt denken, zonder dat je hierbij allerlei heftige emotionele reacties ervaart. Hierdoor nemen je klachten af.

EMDR bij kinderen

EMDR werkt ook bij kinderen, zelfs als ze nog heel jong zijn en niet kunnen praten. Bij kinderen wordt het behandelprotocol aangepast op de leeftijd van het kind. Ook heeft de ouder een belangrijke rol in de therapie. Omdat kinderen soms moeite hebben of nog niet in staat zijn om zelf te vertellen over de nare gebeurtenis, kan er gebruik worden gemaakt van tekenen of van de ouder die ‘het nare verhaal vertelt. De therapeut past ondertussen de bilaterale stimulatie toe op een manier die bij het kind past. Wat oudere kinderen kunnen vaak goed de vingerbeweging volgen, bij jongere kinderen wordt vaker de koptelefoon met ‘klikjes’ of de ‘handtaps’ gebruikt.

Zie voor meer informatie: www.emdr.nl en www.emdrkindenjeugd.nl